SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

El Govern adjudica l'aparell de radiologia del CAP de les Borges

Al febrer se’n va licitar la compra i ara s’ha adjudicat. En les pròximes setmanes s’instal·larà i es preveu que comenci a fer-se servir al juny.

Concentració reivindicativa el novembre passat davant del CAP. (foto: X. Minguella)

Després que al febrer se’n fes la licitació, ara el Departament de Salut ha adjudicat la compra de la unitat radiològica per al CAP de les Borges Blanques, que gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta d'una unitat de raigs X monitoritzada amb dos detectors que permetrà realitzar, previsiblement, unes 5.000 exploracions l'any als veïns i veïnes de l’Àrea Bàsica de Salut sense que s'hagin de desplaçar a altres poblacions, com passa ara, que s’ha d’anar a Mollerussa o a Lleida.

Segons fonts del Govern, en les properes setmanes s’instal·larà la maquinària i al juny es començarà a oferir el servei de radiologia, amb la incorporació d'un tècnic en diagnòstic per la imatge. Quan s'iniciï l'activitat, es faran exploracions programades dos o tres dies a la setmana i no es preveu oferir atenció urgent.

A part de la capital garriguenca, del CAP de les Borges en depenen els usuaris d'Arbeca, Castelldans, Cervià, el Cogul, el Vilosell, els Omellons, Fulleda, Juneda, l'Albagés, l'Albi, l'Espluga Calba, la Floresta, la Pobla de Cérvoles, Tarrés i Vinaixa. Quan es va inaugurar el nou CAP de les Borges, l'any 2010, estava previst que disposés de servei de radiologia, però ja no va arribar mai, fins que fa un temps es va començar a reclamar el servei per part d’algunes forces polítiques i socials. Finalment, el novembre passat el conseller de Salut es va comprometre a incloure’l.

En el mateix lot d'adjudicació hi ha incloses unitats radiològiques per al CAP Mollerussa, el Centre Penitenciari Ponent i el CUAP Baix Vallès. L'import d'adjudicació total ha estat de 858.616 euros i es preveu que els aparells tinguin una vida útil de 12 anys.